Blackout Top News

Top 10 akai

Sad kad smo već fino zakoračili u novu 2015., došlo je vrijeme da sastavimo listu najaktivnijih i najkvalitetnijih domaćih producenata. Kriteriji za ovu listu su: da je svaki od njih surađivao sa više izvođača u 2014/15., kvaliteta produkcije (u smislu autentičnosti, kvalitete mixa, originalnosti u izboru sounda i aranžmana) i interakcija/slušanost među domaćom publikom.
Napomena: nije sastavljeno kao top lista.

1. Flowdeep

Top 10 Flowdeep

Znalac iz Rovinja. Radi se o producentu koji 2 godine za redom osvaja Hip Hop Unity nagradu za najboljeg producenta, koji je producirao i remixirao izniman broj pjesama sa velikim praćenjem publike, koji pokriva više stilova produkcije i za čiji skill znaju apsolutno svi ljudi u domaćem Hip Hopu. U 2015. Flowdeep službeno najavljuje album sa Žugijem (High5), EP sa Def Klunyjem & Geralt Iz Rivije i album sa Tiborom, a zasigurno će biti još velik broj suradnji na pjesmama/albumima drugih izvođača. Pratite Flowdeep-a na njegovoj facebook stranici.

2. DJ Bero Zmay

Top 10 40

DJ Bero Zmay iz godine u godinu potvrđuje svoj stil i znanje, najviše kao producent svog kolektiva 40industry, ali i u suradnji s drugim reperima tvrdog boom bap stila. Mnogi mu tepaju da je domaći Premier, zbog sličnosti u drum patternima i jednoj eri Primo-ove produkcije, međutim Bero je do autentičnosti i prepoznatljivosti iskovao svoj sound.

3. Dope Fanta$y

Top 10 Dope

Dope Fanta$y je jedan od rijetkih mladih domaćih producenata koji je surađivao sa reperima preko bare. Najpoznatiji među njima je RELLXL iz Brooklyna. U zadnje vrijeme se i poprilično aktivirao na domaćoj sceni, suradnjama sa Tiborom, Jay Leejem i Bolestom. Stil mu je new school, najviše s elementima trapa i spacy stonerskim soundovima.

4. KolAK47

Top 10 Kolak

KolAK47 je također relativno nov producent na našoj sceni, koji se prvi put prije 3 godine pojavio u duetu sa Jantarom, s kojim je i danas član grupe Oni. Svojim mračnim tvrdim boom bap beatovima i prepoznatljivim izborom samplova je odmah osvojio ljubitelje tog stila, koji sada željno isčekuju izlazak 1. albuma grupe Oni (Jantar, Scriptor, Kali, KolAK47). I mi na Blackoutu željno isčekujemo ovaj projekt, a grupu Oni možete pratiti na njihovoj facebook stranici.

5. Dr. Strapazoot

top 10 strapazoot

Dr. Strapazoot je u prijašnjim radovima bolje poznat kao Bass/Grime producent koji je surađivao sa britanskim Grime velikanima kao što su D Double E, Killa P, P Money i Footsie, a i regionalnim Bass producentima kao što su Filip Motovunski i mnogi drugi. Od nedavno, uspješno je preuzeo i ulogu Hip Hop producenta, bilo old school ili new school i scenu sa svojim fresh zvukom poprilično iznenadio debitantskim EP-em Thoughts, Words, Symbols & Frequences.

6. Sett

Top 10 Sett

Sett, inače član poznatog dua Krankšvester, se ističe kao jedan od najsvestranijih domaćih producenata. Od old schoola na solo albumu ili albumima General woo-a do trapa, crunka ili breakbeata na Švester albumima, čovjek jednostavno ne može fulat. Da ne dužim previše, ovo je definitivno u osobnom izboru naj beat na novom albumu:

7. Koolade

Top 10 Koolade

Koolade! Čovjek koji je skoro 20 godina aktivan na sceni, radio instrumentale na klasicima Tram 11-a, El Bahattee-ja, Masta Ace-a i mnogim drugim domaćim i stranim velikanima, čovjek koji je i dan danas relevantan i svjež sa svojom vanrednom produkcijom i solo projektima. Tata mata od zanata zna i repat, što je pokazao na zadnjem albumu Koola od Karata i brojnim drugim singlovima, kao što je Ostavit ću te za koju je snimio i spot.

8. AC3PO

Top 10 Tripio

A.k.a. Tripio Ultimo, član je kultne grupe Sinestet i producent na vrhunskim projektima s Vojko Vrućinom, Magellanom, Želkom i Pendrekom. Tvorac je jedinstvenog sound-a, koji sadrži rare samplove, teške synthove, a i često neobične groove-ove. Više od 10 godina je aktivan na sceni, a najavljuje i daljne suradnje i projekte, među ostalima i Gamacid 2 sa Želkom, a iz 2014 izdvojio bi sjajan rad na Magellanovom albumu Vuk.

9. TR33Z

Top 10 TR33Z

Produkcijski trojac 33 Bande su Rade Ulica i Tata Hladni iz grupe High5 i Uncle Denz. Zagrebačka grupa nije stekla veliku slušanost samo na temelju originalnosti i kvalitete njihovog rapa, nego i svježe produkcije spomenutih beatmakera. Posebno bi istaknuo njihovog najnovijeg člana Uncle Denza koji je za svoje kratko vrijeme u muzici napravio jako napredne beatove. Većinom u trap djiru, ali i dobar boom bap je u igri. Očekuje se i veliki njegov input u novi album High5-a, koji izlazi u 3. mjesecu.

10. Mr Dirty Hairy

Top 10 DirtyHairy

Engleski producent/DJ, hrvatski zet Mr Dirty Hairy na ovim prostorima zasigurno može uzeti titulu u kategoriji Boom Bap/Jazzy Hip Hop. Čovjek svira 6+ instrumenata, sve beatove radi u MPC-u, zna scratchat i strastveni je cratedigger. Najviše pamtimo njegove suradnje sa General Woo-om, Kandžijom, Toxarom, Pendrekom i Magellanom. Pratite njegove nastupe/novosti i na facebook stranici.

Naravno, nije to sve! Ima još sjajnih producenata kao što su: Bliss, Marvel, Moz, Rinoma, Slom, Bijan, Ruks (WhyNot!), Svrle, Toza, Def Starz, Def Kluny, Miyamoto Musashi, Brka, Siky, Boogie Mashina, Flash91, Zaki etc.. koje nisam uvrstio u ovu desetku zbog neaktivnosti/malog broja suradnji/veći angažman u drugim žanrovima i projektima koji nisu vezani za domaći hip hop/nedovoljno izbacenih traka da bi se nametnuli domaćoj publici. No hard feelings!

Eto, poslušajte rad spomenutih, prepoznajte, uživajte. Zahvaljujući ovim ljudima i kod nas ima brutalne glazbe.Comments are closed.


0