Blackout Top News

Subotnje večeri 10. novembra, Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo u sarajevskom naselju Grbavica tresli su jaki basovi, prostorom su odzvanjale žestoke rime a zidovi su se naprosto „znojili“. Nije baš lako „oznojiti“ zidove u prostoru te veličine, ali kada u publici imate preko 1000 fantastičnih gledalaca – sve postaje moguće. Novi Red Bull MC Battle donio je novi format takmičenja, “nova iznenađenja za nova pokoljenja“. I još jedan battle za pamćenje.

Na battleground je pristiglo 16 MC-jeva iz BiH i Hrvatske – svaki od njih naoružan talentom, umijećem sklapanja freestyle rima i željom da postane šampion Red Bull MC Battlea 2012.

Na ring izlazi Remi, koja je sjajno vodila MC-jeve i publiku kroz cijelo veče, i turnir počinje. Battleovi se nižu jedan za drugim, a žiri (Phat Phillie, Koolade, Frenkie, DJ Soul i Sterma) nema baš lak posao te više puta gledamo produžetke, a nekoliko puta Remi mora tražiti „pomoć publike“ koja svojom „bukom“ pomaže u odluci o pobjedniku. Jedan battle osmine finala svakako se izdvojio: Kupry i Ćane, fantastičan battle u kojem sudije ne mogu odlučiti i traže dodatnu rundu. Ni nakon sudijske nadoknade nema odluke o pobjedniku, publika traži još i u tijesnoj borbi pobjedu odnosi Ćane. Obavezno potražiti na YouTubeu!

Takmičari su repali na beatove DJ Audio InFunktiona i Kooladea, a gromoglasne je beatove iz svoje gramofonske artiljerije ispaljivao Audio InFunktion lično. U pauzama između battleova nastupile su „domaće snage“: Kontra & Shtuka, Jala i Bubba Corelli.

Nakon prva dva kruga, u kojima su se battleovi vodili jedan-na-jedan, dolazi trenutak koji se sa zanimanjem iščekivao: polufinalne borbe i novina ovogodišnjeg Red Bull MC Battlea – Crew Chapter format. Svaki polufinalist u ring poziva jednog saborca iz svog crewa i počinju borbe dva-na-dva. U prvom polufinalu Nuha na stage poziva Mirzu, a Repomanu pomaže Deno Carvalho. Kao pobjednik izlazi Nuha. U drugom polufinalu bore se Ćane i prošlogodišnji prvak hrvatskog battlea Adam. Kako bi borba bila fer, MC-jevi su se sami dogovorili da nastupaju jedan-na-jedan. Naime, Adam je uskočio umjesto Rime koji, nažalost nije mogao doći. Adam, koji je važio za jednog od najvećih favorita, u posljednjoj rundi malo posustaje i za dlaku ostaje bez finala. Ipak, izvanredan nastup Adama.

Finalni battle, kao i uvijek, odličan: Nuha & Mirza protiv Ćaneta i Dade. MC-jevi ne štede jedni druge, paljba duhovitih stihova pršti iz svih cijevi, a VBR-ovi (Višestruki Bacači Rima) nesmiljeno djeluju po protivnicima. Na kraju, iz okršaja kao pobjednici izlaze Ćane i njegov support Dado. Oni su, pored titule šampiona Red Bull MC Battle Crew Chaptera 2012, kao nagradu osvojili i snimanje video spota.

Publika je oduševljena, ali nema vremena za zadržavanje: vrijeme je da se krene na after party u Kriterionu gdje se nastavlja hip-hop praznik. Do kasno u noć (tj. jutro) DJ Phat Phillie, DJ Soul, Capital City Crew, Frenkie i Remi zabavljaju mnogobrojne ljubitelje hip-hopa, ne štedeći gramofone i mikrofone.

Bitno je pomenuti da je cijeli event protekao u duhu fair-playa, za što čestitke idu svim takmičarima. Na ovom se battlefieldu jeste vodila žestoka borba – ali umijećem i talentom. Ovo je veče bilo trijumf respekta i muzike, i pokazalo se da je na kraju ipak najvažnije druženje i hip-hop. Koolade, jedan od sudija, nekoliko dana prije battlea je izjavio: „Nadam se da ću i ove godine gledat umjetnost, a ne rat!“ Želja mu se ispunila.

Fotke s Red Bull MC battlea pogledajte OVDJE.Comments are closed.


0