Blackout Top News

Text pisao: Sanjin Đukić
Photos: Tomislav Škugor

IN MEMORIAM: BRANIMIR ‘BRANE’ KOŠTAN aka DJ BRONSON

VAROŠ – BAČVICE – QUEENS…

Čini se kao da se ona izreka da najbolji odlaze prvi prečesto ponavlja u zadnje vrijeme. Zlokobna floskula uvijek zazvuči još bolnije kada ode netko mlad i uistinu poseban, neumoran, pozitivan, nezamjenjiv. Mi ovdje nećemo pretjerivati, reći ćemo sve kako je bilo jer je već to dovoljno da se shvati koliko velik i dobar čovjek je bio naš prijatelj Brane.

Rođen u Splitu krajem 70-tih Branimir Koštan se odselio u New York početkom 90-tih taman na vrijeme da uhvati zlatno doba hip hopa na koji se odmah navukao. Tijekom 14 godina boravka u Americi gdje je diplomirao management i poduzetništvo počinje se aktivnije baviti glazbom i stjecati brojne kontakte. Iz tog vremena potječe i njegov poznati, proznatljivi stage name – DJ Bronson. Svoju ljubav prema hip hopu i glazbi općenito prenio je natrag u Hrvatsku gdje se odmah po dolasku uključuje u tada već razvijenu scenu. Postaje član ili suradnik poznatih izvođača, kolektiva i DJ-a poput Blackouta, Dječaka, OneIIManyja, Odiea, Marvela, Sinesteta, Olija, xStatic Festivala, Haciende, hip-hop.hr-a, booker.hr-a, Bum Squad DJz-a, Foundation Rap Showa… Već ove činjenice govore u prilog da je hip hop scena u Dalmaciji, Hrvatskoj, ali i cijeloj regiji bila potpuno nezamisliva bez Braneta.

Iznimna strast za glazbom, naprekidan rad, podrška znanim i neznanim artistima za Braneta su bili obavezni čak i u zadnjim danima kad ga je bolest prikovala za krevet. Pisali su o tome splitski Dječaci, bend kojima je bio DJ na prvim nastupa i vozio iz uzduž i poprijeko Hrvatske i BiH u svom autu boje trule višnje. Uz teške bolove, dok mu je u bolnici sestra davala morfij, hvalio im je album i bio sretan zbog koncerata i kritika. Govori o tome i Phat Phillie za kojeg su ga puno puta zamjenili i koji ga je smatrao svojim mlađim bratom. “Uvijek smo pričali samo o muzici, to ga je najviše interesiralo. Tko je objavio album, kakav je bio party, koja nam je sljedeća destinacija za svirku…” – napisao je u dirljivom tekstu Phillie uz obećanje da će Branetovo ime “biti zapisano najsvjetlijim slovima u analima domaće hip-hop scene i da sve što radi od sad nadalje radi u njegovu čast.”

Teško bi se takve riječi izrekle za nekog tko uz sve nije bio i prijatelj, a Brane je bio duša od čovjeka. Voljen i poštovan, topao i nesporedan, osoba koju biste uvijek htjeli uz sebe. Ušao je u legendu, o čemu mnogi tek sanjaju, ali mi bismo nekako radije da je ovdje, da zajedno zavrtimo kakav dobar party.

Počivao u miru prijatelju.

(Branimir ‘DJ Bronson’ Koštan 25.10.1979. – 02.12.2011.)Comments are closed.


0