Blackout Top News

Sanjin Đukić razgovarao je s Kooladeom za novi broj KL!K magazina koji izlazi 1. prosinca. Cijeli intervju možete pročitati u nastavku posta.


1. Nedavno si bio u žiriji Red Bull MC Battlea. Kako si zadovoljan natjecateljima I kako bi usporedio hrvatski, srpski i bosanski battle.

Koolade: Hmmm… Srpski battlel je sirov i energičan. Dakle repčuga! Samo vozi i jede sve pred sobom. Bosanski je više skuliran, inteligentan, sarkastičan. Odlični punchevi koji kompenziraju nedostatak energije. Hrvatski je negdje na pola puta izmedju ova dva. Dakle uzmes pola od jednog i pola od drugog i dobiš HR battle.

2. Kako vidiš situaciju u hip hopu – u Hrvatskoj i regionalno, nekad i sad?

K: Nekad je bio svjež. Nekad je to bilo nešto novo na šta se publika samo tako zakašila. No kad je ponestalo masovnog interesa, situacija je postala puno teža. Sjećam se kad su me A&R-evi domaćih labelova zvali da im preporučim koga da potpišu, jer su pod hitno trebali potpisat neki hip hop act da bi “ostali u igri”. Danas, situacija s te strane je skoro mrtva, ali moram priznat u HR nisam već dugo čuo neko iznenadjenje ili neki super potencijal koji bi mogao napravit nešto više. Problem u hip hopu je što ga ekipa previše veže za kvart i te neke kvartovske ili interne hip hop spike. Ekipa nema senzibiliteta za širu publiku. Isti problem je u cijeloj regiji. Većinu repera sluša samo njihova ekipa.

3. Postoje li neki izvođači izvan hip hopa s kojima bi volio raditi?

K: Postoji puno! Nabrajam… Sevdah Baby, Maraquya, Nipple People, SARS, MVP, bla bla bla jebiga…

4. Koliko si uopće surađivao sa glazbenicima u regiji?

K: Slabo, slabo je to Kulejde… 🙂 U zadnje vrijeme sam radio skoro isključivo s Kandžijom jer me lik inspirira. No evo, pričam s Remi da bi radili nesto skupa. Edo isto radi novi album na kojem bi trebao imat 3 ili više stvari. Frenkie radi novi singl koji sam producirao…

5. Domaća glazbena scena te prije svega zna kao hip hop producenta. Puno manje se zna o tvojim drugim projektima poput singla “Takeover” sa mladom malezijskom pop zvijezdom Mizz Ninom i reperom Flo Ridom. Kako je uopće došlo do te suradnje?

K: Preko Phillija, mog managera, naravno! Kako drugacije? Nisam nikad bio u Maleziji. A ne znam ni šta bi me odvelo tamo. Šerijatski zakon? Nikako!

6. “Takeover” je postao veliki hit na dalekom istoku. Da li ste očekivali takav uspjeh?

K: Stvar prije, “What You Waiting For”, je bila još veći hit. Tako da smo sa “Takeover” očekivali isto. Zato je i bila rađena… da bude hit, hit, hit! :)))))

7. Koliko je takav zvuk i rad u takvom glazbenom žanru uopće your cup of tea?

K: Hehe, dobro pitanje… Pa da, istina, i nije baš my cup of tea, ali je my bowl of soup and food on the plate! 🙂 A i moj partner in crime James Knox iz Londona je super osoba za rad, s kojom možeš bit kreativan! Tako da se neću šalit… Iako mogu reći da sam uvijek slušao pop, ali onaj malo sofisticiraniji pop. Uostalom, nakon nekakvih Depeche Mode, na kojima smo odrastali mi deca 80ih, teško je počet slušat Rihannu…:)

8. Da li ti je taj uspjeh donio neke nove poslovne ponude?

K: Osim toga da su isti naručitelji opet došli k nama da im radimo još nekoliko stvari, zasad nije.

9. Na čemu trenutno radiš?

K: Imam par projekata… “Koolade Beats Rocky” koji je konceptualno instrumentalni album pun odličnih beatova, a tema je Rocky soundtrack. Dakle semplirane su iskljčivo stvari sa soundtracka. Album će biti na free downloadu, jer teško da ćemo dobit clearance za semplove.
Radim, evo već par godina, i na svom vlastitom producentskom albumu “The Makings”. Vidjet ćemo još šta će bit iz toga. Izgleda da ću morat opet u NY da to završim, jer dobit ekipu da ti snima stvari preko neta je nemoguće.
Takodjer mi već par godina u kompu stoji projekt Sun Radio, koji je u biti moje 80s funk/pop iživljavanje.
Nego, evo obznanjujem vam sad i ovo… Jučer sam bio na sastanku u Universalu sa svojim bendom LONDON, kojeg sam oformio u Ljubljani s tamosnjom ekipom muzičara. I reći ću vam samo to da smo prvi bend u regiji koji će potpisati ugovor izravno sa Universalom. Naš sound je neki eklektični funk, soul, 80s, vintage/digital kolaž. Trenutno smo u pregovorima, ali konfirmacija je da nas žele potpisat i zainteresirani su za suradnju. Uostalom sumnjam da bi CEO’s iz Austrije i Njemačke dolazili na sastanak u Zagreb da se osobno upoznamo i popričamo o budućim planovima, (cak i budžetu!) da situacija nije takva.

10. Impresivno. Kako je došlo do tog ugovora?

K: Dakle suradnja je došla preko officea u Ljubljani. Bubnjaru, Ivi Rimcu, je prišla scoutica iz ljubljanskog ureda. Nakon toga smo slali demose u office u Beču i svidjelo im se. Upravo smo u procesu stvaranja materijala. Cijela priča postoji kojih godinu-dvije, ali tek nedavno smo počeli ozbiljnije radit na bandu. Band je u klasičnom sastavu: bubanj, bas, rhodes/klavijature, gitara, ženski vokal i ja kao muški vokal. Istovremeno sviram i talkbox, kojeg inkorporiramo koliko god možemo u stvarima. I dalje radimo na projektu i novim stvarima. Iskreno malo razmišljamo da pojednostavimo cijelu priču i sound pošto je tu sad i ta neka mainstream priča oko Universala. Vidjet ćemo… Nisam lako impresioniran svim tim stvarima jer imam previše iskustva da si zabrijem spiku da smo sad na nekom konju zbog toga. Ugovor ne znači ništa ako mjuza ne valja…

11. Proveo si neko vrijeme u Americi. Kakva iskustva nosiš od tamo?

K.: Moje iskustvo s New Yorkom je da nakon njega volim drveće još više! Puno više!!! Dobro je u cijeloj priči da tamo ima prostora za svakog da se nađe, ali brate mili daj mi neki park pliz! Umrijet ću od tog sivila više! Super je kad ideš kao turist na tjedan dana, pa ti se sve doima impresivno, ali kad živiš neko vrijeme priroda ti počinje falit jako! Bar meni. Tipa, gledas u more, ali ti ne pada na pamet da se okupaš! Meni osobno, to je agonija.
Svidja mi se alter i indie scena, i taj cijeli mentalitet i senzibilitet kojeg u Krouejshiji i Balkanu skoro pa i nema. To je jedino šta mi fali od tamo…
U muzičkom smislu sam primjetio da nakon par mjeseci rada tamo, uđeš u neki drugi film, pa kad se vratiš doma ekipa ne razumije to što si napravio. Evo tek nakon par godina ekipa ovdje počinje pokazivat interes za te beatove…

12. Počeo si nastupati uživo. Moram priznati da sam očekivao da ćeš početi puno ranije. Koji program izvodiš na nastupima? Svoje stvari ili DJ setovi?

K: Sve i svašta, prilagodim se publici… Koliko toliko… Jer ako vrtim DJ set onda vrtim isključivo vlastitu produkciju jer sam producent, a ne DJ. Tako da kad me pitaju da pustim Wu-Tang, pustim im stvar koju sam radio za Ghostfacea (GOOD). Ali kad me traže da zavrtim kolo (u Bernu) ili Colo-niju (u Beču) dodje mi da si napravim “I’M NOT A JUKEBOX” majicu. Volim u tom DJ setu odsvirat i pokoji bassline na sintu, a svugdje sa sobom nosim i taj talkbox, pa ubacim i koji live performance. Neku Sun Radio stvar npr… Zajebancija u svakom slucaju! 🙂

13. Slušajući ovo čovjek se zapita što je utjecalo na Kooladea.

K: Parliament, Roger Troutman, 90s golden era hip hopa, early 70s, early 80s, da ne nabrajam imena… A od danas, dakle svi ovi revivali 70ih i 80ih. Tu je dosta indie i hipster mjuze, iako se ne povodim za tim soundom, ali inspirira me da radim svoje stvari…  1. Jazz on November 21, 2011

    legenda! Koolade je muzika!

  2. […] tjedna smo objavili KL!K-ov intervju s Kooladeom, a danas donosimo i grafički prijelom tog istog intervjua (kliknite na sliku za prikaz u većoj […]


0