Blackout Top News

“Zasnovana na originalnim intervjuima sa DJ-ima, b-boysima, raperima, crtačima grafita, društvenim aktivistima i članovima bandi, uz nezaboravne portrete mnogih preteča, osnivača i odmetnika hip-hopa – među kojima su DJ Kool Herc, Afrika Bambaataa, Chuck D i Ice Cube – knjiga Ne može da stane, neće da stane beleži događaje, ideje, muziku i umetnost koji su obeležili uzdizanje hip-hop generacije iz pepela 60-ih ka novom milenijumu”, saopštio je izdavač.
Jeff Chang, nosilac titule mastera Azijsko-američkih studija univerziteta UCLA, već 15 godina piše o kulturi, politici, umetnosti i muzici za mnoštvo uticajnih šasopisa u SAD.
Od ranih studentskih dana politički angažovan, 2003. godine je postao suorganizator prve Nacionalne hip-hop političke konvencije – tela koje okuplja lokalne nevladine organizacije iz ugroženih urbanih zajednica SAD i radi na političkoj homogenizaciji i animiranju mladih iz tih zajednica.
Za knjigu Ne može da stane, neće da stane dobio je brojna priznanja među kojima i American Book Award (2005. godine) – najznačajniju nezavisnu književnu nagradu u SAD.
“Knjiga nije prvenstveno ni o hip-hop kulturi, ni o muzici koja spada u okvir hip-hop kulture, već je, kako podnaslov kaže, jedna istorija hip-hop generacije”, napominje izdavač Red Box.
Uvod je napisao Kool DJ Herc, a prevod na srpski su uradili Zoran Lojanica i Predrag Vukčević, autor Kratkog prikaza razvoja tvrdokornog repa.
Dizajn je delo crtača grafita, dizajnera i DJ-ja, Nenada Radojčića Neconea iz kolektiva Braća Burazeri.

Uvod u knjigu možete pročitati ovdje, a neke od ulomaka provjerite ovdje i ovdje.

Promo mix koji prati knjigu Can’t Stop Won’t Stop – A History of the Hip-Hop Generation DJ Icewatera i DJ D-Sharpa sastavljen je od pjesama koje su istaknute u knjizi kao simboli određenih epoha ili događaja u povijesti hip-hop generacije. Uz glazbu, u mixu su i neki od glavnih citata iz knjige koje su za potrebe izrade ovog mixa snimili MC-i etikete Quannum – Lateef The Truthspeaker, Gift Of Gab i drugi, kao i dijelovi Changovih audio intervjua sa Chuck D-em, Afrikom Bambaatom, itd. Mix možete preuzeti ovdje.Comments are closed.


0