Blackout Top News

Phillie je dao intervju za 24sata Express koji priprema opširnu priču o Blackoutu & počecima hip hopa u Hrvatskoj!
Intervju pročitajte u nastavku posta.


1. Kako si odabrao ime Blackout, je li to zbog onog legendarnog nestanka struje u New Yorku 1977.?

Frx je dao ime emisiji 93 godine kad su nam ponudili emisiju na Radiju 1, koji je bio svojevrsni drugi program Radija 101. Nije imalo veze sa blackoutom ’77 u New Yorku, mislim da tada toga nismo bili ni svjesni…ideja je bila da damo ime koje ce dobro zvucat, a i da ima veze sa hip-hopom koji smo fanaticno slusali od ranih osamdesetih. U stilu kad krene emisija Blackout nastaje totalno zamracenje, to nam je bila i spica jedno vrijeme….’Its Pitch Black, time for Blackout…’ tako nesto…intro se nalazi i na nasem albumu Blackout Project “Project Impossible” iz 97 godine.

2. Kako, kada i zašto si se ti zaljubio u hip-hop?

1983 godine sam ga prvi put cuo i to je bilo to, za cijeli zivot….moj stariji bratic Viktor koji je tada zivio u Svetozarevu (danas Jagodina) je to ljeto 83e godine kad sam doso kod bake na praznike vec crtao graffite i imao break dance grupu, zvali su se Rock Steady Crew kao tadasnja najpopularnija break grupa iz New Yorka. Imao sam 7,8 godina i bio sam odusevljen…to ljeto smo snimili nekoliko tzv ‘pause button’ mixtapeova (snimanje kazeta sa kazica na kazic gdje stalno drzis tipku pause) i Viktor me odveo na lokalno break natjecanje u Hotel Jagodina haha…Vratio sam se u Zagreb u skolu, tata me odveo u ducan i kupio Sanyo kazic i za neki dan sam na Radiju 101 ulovio emisiju Rap Attack Slavina Balena i slusao je fanaticno iz tjedna u tjedan sve do ’91 godine kad sam i sam bio gost u emisiji nakon povratka iz New Yorka (gdje me mama poslala na ljeto ’91 da usavrsim engleski).

3. Možeš li napraviti neki rezime kako se stvarala scena kod nas: tko je bio prvi, tko drugi, tko je na koga utjecao? Možemo li podijeliti naše repere po sistemu East Coast-West Coast ili nekako drugačije?

Scena u Zagrebu se razvijala usporedno s emisijom Rap Attack (prije toga se zvala Electro-Funk premijera)….svi su je slusali i tamo ste osim najnovijih americkih & engleskih stvari mogli cut i demo materijale zagrebackih repera Renmena (koji se tada zvao Futura 2000, kao poznati newyorski graffiti umjetnik)…Renman je prvi reper koji je repao na hrvatskom jos tamo ’85 godine. Na emisiji sam 86 cuo i prvi mix od DJ Fresh Jaya koji je 95 godine osvojio 4 mjesto na svjetskom DMC natjecanju u Londonu. Tu su se onda pojavili i Diffo, WFP, ET, Silent Bomb…Slavin je 88 ili 89 pokrenuo i rap slusaonicu u Press Clubu 101 (tamo je sad Lemon) i ja sam bio redoviti gost tamo gdje sam upoznao i Frxa, Baby Dooksa, Ludviga Go Cuta, Furiousa, Darka i Adonisa iz ET i jos neke igrace iz osamdesetih. Istovremeno su u Rijeci bili aktivni DJ Pimp & Ugly Leaders, MC Buffalo…to je prva generacija osamdesetih….sljedeca generaciju devedesetih smo zapoceli mi sa startom emitiranja Blackouta na Radiju 1 i organizacijom prvih partija u Clubu Radija 1. Tu su se pojavili Target, Woo, El Bahatte, Shot & Remi iz Elementala, Young Lordz, Stupni….Nasa scena se nikad nije dijelila kao East – West u Americi ali si osim Zagreba imao jaku scenu u Rijeci, i onda se pojavio Split sa izlaskom prvog TBF albuma.

4. Jeste li, kao klinci u širokim hlačama koji crtaju grafite, imali problema s drugim skupinama (Skinsi npr. ili policija?)

Sjecam se jedne godine u Beogradu sa skolom cca 88-89 i slusali smo mjuzu na cesti na mom kazicu i prolazili smo kroz neki kvart i pojurile su nas Delije ili Grobari i kako smo bjezali frajer je lupio nogom u kazic i skinuo se poklopac za baterije i izletile su mi sve baterije po cesti i odonda vise nisam imao poklopac haha…s murijom nije bilo problema ja nisam puno crtao, to treba pitat druga Lunara :)….od ilegalnih stvari smo skidali mercedes znakove i stavljali ih oko vrata na siroke lance od bizuterije koji su izgledali kao zlatni, to smo prvi put vidjeli kod Beastie Boysa.

5. Gdje su prvoborci hip-hopa danas?

Balen je jos na Radiju 101, Ludvig vodi Astralis i producira te nastupa kao DJ, Go Cut je glumio u zadnjoj predizbornoj reklami za HDZ 🙂 i radi na Astralis projektu, Darko (D’Knock) & Fresh Jay imaju svoju producentsku kucu i rade house stvari za van i produkciju za Ninu Badric, DJ Pimp ima uspjesnu DJ karijeru, Frx radi na MTV-u, Radiju 808 & kao DJ, Bizzo je DJ & clan Bolesne Brace, Baby Dooks takodjer + radi kao producent & snima radijske reklame i voiceover za televizije, Renman i dalje snima mjuzu i radio kao multitalentirani artist (scenograf, slikar, kipar), Sasa je clan TBF-a, kolko sam cuo MC Buffalo nije dobro ima zdravstvenih problema, ovim putem ga pozdravljam, Woo je nedavno snimio svoj najbolji solo album, Target djeluje na underground rap sceni, El Bahattee ne znam cime se bavi. Ja radim na radiju 808, puno sviram kao DJ (www.djphatphillie.com), imam svoj hip-hop site www.blackouthiphop.com, brinem se za karijeru naseg najboljeg hip-hop producenta Kooladea, organiziram koncerte u HR i po Evropi i odnedavno sam tata 🙂 pusa Maleni i mami Sari. btw ovo ljeto Bizzo, Medo, Stupni i ja radimo prvi pravi medjunarodni hip-hop festival “Fresh Island” na Zrcu na Pagu od 5-8.srpnja.

6. Kako vidiš budućnost scene?

SLJEDECIH 5 GODINA VIDIM KAO IZAZOV. INTENZITET SCENE SE ODRŽAVA PODRŽAVANJEM KULTURE – KUPOVANJEM KARATA I DOLASKOM NA SVE KONCERTE, KUPOVANJEM CD-A DOMACIH IZVODJACA, SLUSANJEM RADIJSKIH EMISIJA I NAJBITNIJE NEHEJTANJEM!

 

Novinarka: Ružica MatićComments are closed.


0