Blackout Top News

Petarda

Posljednji album Prti Bee Gee-a bio je onaj iz listopada 2011. godine, “Bez šećera” koji je svima poznato gradivo. Nakon četiri i nešto godine odlučili su gladne uši svojih fanova počastiti eksplozijom ˝Petarde˝. Kao što je već poznato, njihovi albumi ne spadaju u skupinu onih koje ćeš poslušati samo jednom, a takva je situacija i s novim albumom.

Kao posebnu karakteristiku ovog albuma istaknula bih pojavljivanje trećeg rano preminulog člana, Moskrija, koji se obraća slušatelju na početku i na kraju albuma na samo njemu karakteristični način. Njegovo pojavljivanje smo mogli naslutiti i iz fotografije covera, no sami Prti-evci nisu htjeli otkriti na kojim stvarima i hoće li se Moskri pojaviti na ˝Petardi˝.

( Za nastavak čitanja kliknite continue reading.)

Također, Moskri se pojavljuje i na četiri stvari, izuzevši Inro i Outro te nas ponovno podsjeća na svoj sirovi i tvrdi rap kojeg bi mogli izjednačiti s onom sirovošću koje je imao također rano preminuli ODB. Na dvije stvari su iskorišteni do sad neobjavljeni Moskrijevi versovi, a na preostale dvije se pojavljuje u vidu zvučnih zapisa njegovih izjava.

Što se tiče suradnji na albumu se nalaze tri. Bvana je odradio gostovanje na stvari ˝Da sam Pub˝, u kojoj su ispričali priču kako bi izgledao njihov život da pripadaju krugovima plavoglavih te potvrđuje njihov već odavno izrečen stav o policiji. Drugo gostovanje pripalo je Juice-u kojem je ovo druga suradnja s Prti Bee Gee-om, nakon one na stvari ˝Gde god da krenem˝. Stvar nosi naziv kao i legendarna stvar Del The Funkee Homosapien-a, ˝Mistadabolina˝. Treće gostovanje ostvario je Wikluh Sky koji je otpjevao dvije dionice na dvije različite stvari, a to su: ˝ Yeyo˝ i ˝Sledeća epizoda˝.

Sam album sadržava osamnaest stvari od kojih su dvije Intro i Outro. Nadalje, za beatove na Petardi bio je zadužen najvećim dijelom Euffrat no pojavljuju se i neka druga imena; točnije Mikri je zadužen za beat od stvari ˝Na mojeme djoci”, za beatove stvari ˝Yeyo ˝i ˝Idemo na remo˝ zaslužan je Pajklef, dok je za posljednju stvar na albumu beat radio Zuba, a stvar nosi naziv ˝Sledeća epizoda˝. Odrađen je dobar posao s igranjem zvukova koji od ovog albuma čine pravu gangstersu funky priču. Uključivanjem mnogih instrumenata kao pozadinskih zvukova nije se izgubila bengerska atmosfera pri slušanju stvari, već naprotiv nastao je jedan homogeni harmonični zvuk koji je takoreći svojstven Prti Bee Gee grupaciji. Sam Euffrat odradio je dosta velik dio posla jer je uz bacanje versova bio zadužen za stvaranje muzičke pozadine i mixanje ˝Petarde˝. Također Mikri, Pajklef i Zuba su odradili dobar posao s muziciranjem i potpomogli su ˝Petardi˝ da svojom eksplozijom u eteru zadovolji uši Prti fanova.

Liriku nije potrebno dodatno komentirati, Eufrat i Mikri su i ovoga puta s lakoćom ispričali priču koja se nalazi na ˝Petard˝. Plus u bilježnicu može dobiti i Euffrat koji je muzičkom pozadinom od ovog albuma napravio kompletnu cjelinu. ˝Petardu˝ možemo opisati kao album pun unikatnog uličnog humora kojeg samo Prti Bee Gee zna predstaviti na originalan način i samim slušanjem stvara opuštenu atmosferu koja odgovara nadolazećem toplom vremenu.Comments are closed.


0