Blackout Top News

U Petak 31.3. se u Malom Pogonu Tvornice Kulture odvio nastup Bore Balboe, VRH-a + Oreba i novosadske Klike u organizaciji Graffiti Na Gradele ekipe. Ovim eventom su organizatori jednog od najomiljenijih domaćih festivala još jednom iskoristili priliku promovirati svoj ljetni program, no ovom prilikom su u prvi plan stavili nekolicinu izvođača koji su već dugo prisutni kao prijatelji i gosti na njihovom festivalu, ali i crew iz Novog Sada koji se svojim đirom uklapa u glazbeni program ovog event-a.

Koncert Bore Balboe je bio najavljen kao prvi nastup koji je trebao krenuti već prije 11, što je dosta rano za reperske prilike. Sukladno tome, jedva sam došao na vrijeme, ali sreća je što se radi o reperskom koncertu, pa je ipak kasnio program. Iako je na početku nastup bio zamišljen kao isključivo show Bore Balboe, na binu mu se pridružio i Vuk Oreb sa DJ VRH-om. To je zapravo bila sjajna ideja, jer se su se odlično dopunjavali, bekali i očito je da se i privatno dobro znaju kada imaju tako prirodan pristup pozornici. Kasnije kada sam pohvalio Oreb-a za ideju mi je dao dosta duhovit odgovor: “A vidi, dva loša repera na bini su bolji nego jedan loš reper na bini.” Nešto u tom stilu, pamćenje me ne služi toliko. U svakom slučaju šala na svoj račun uvijek dobro dođe!

Bore je pojava i sam za sebe. Zaslužen, rekao bih, kultni following kakav ima u podzemnim internet sferama zaradio je svojim spinovima na razne teme i klišeje prisutne u Trap glazbi i Hip Hopu. Nisam ga nikad vidio uživo, niti imao ikakvo očekivanje kakvo bi to moglo biti. No, kako na traci, tako i na bini – vrlo je uvjerljiv u svojem izričaju, opušten pred ljudima i poprilično precizno izvodi svoje pjesme. Nastup je započeo nedavno objavljenom pjesmom DAB, bilo je tu i mnogih drugih klasika kao i FreeGucci uz asistenciju Riđija iz High5-a, ali najemotivniji trenutak sam doživio na pjesmi Hermanos. Zagrlio sam neka 3 brata oko sebe i zapjevao taj bratski refren, jer vuk je vuku vuk, a brat je bratu brat, brate!

Za Oreba mogu reći da se na prvu vidi da ima puno utakmica u nogama, rekli bi sportski komentatori. Očito je da je nakon silnih nastupa sa Kišom Metaka sasvim prirodan na bini, da je razgovjetan i da nije ni malo ukočen. Oreb je došao prvi put službeno predstaviti svoj novi album Neonka sa njegovim DJ-em, producentom, prijateljem i suradnikom iz Kiše Metaka – DJ VRH-om. Tim povodom je nastupao isključivo pjesme s tog albuma, čiji su beat-ovi masno bengali iz zvučnika Tvorničke pozornice. Sve u svemu, dinamični nastup dalmatinskog dvojca u sastavu Bore-Oreb sa VRH-om iza leđa i ekipom Triestri bande kao podrške na nekim pjesmama je bio sasvim solidan i smatram da su se svi prisutni poprilično dobro zabavili. A Žugi je radio sklekove.

Sljedeći na redu su bili najavljeni gosti iz Novog Sada – Klika. Oni su ekipa o kojoj osobno ne znam ama baš ništa, ali gledajući njihove klipove i spotove na YouTube-u mogu zaključiti da se radi o iznimno talentiranom kolektivu, neopterečenog humora i iskusnog bolikurca. Njihova produkcija je fresh, sa smislenim aranžmanima i melodijama koje lako ulaze u glavu, iako se to uglavnom govori za narodnjake. Šalu na stranu, cijela brija im je dosta specifična i svatko iz kolektiva igra svojevrsnu ulogu da bi njihova glazba bila zanimljiva. Što se tiče nastupa, dobio sam dojam da im je trebalo par pjesama da se uhodaju ili opuste, no nakon što su se skinuli do gaća je zatoplila atmosfera u klubu. Dokaz tome je da su u prvom redu bile same žene i par pedera. Jel itko čita ovo? Zezam se smiri se. Slava Novosađanima, bili su super, kao i njihov cijeli đir.

Vidimo se na nekom sljedećem GNG Party-ju, a ako ne tad, svakako na Bolu na Braču na samom festivalu. Živjeli!

Pisao: Tone
Fotke: Dora ŠarićComments are closed.


0