Blackout Top News

Snimka finalnog battle-a između Sterme i CoA-e. Pisani report sa sinoćnjeg sarajevskog finala pročitajte u nastavku posta, a uskoro očekujemo i službene fotke i video prilog.

UPDATE: Fotke su stigle, provjerite ih ovdje.
UPDATE 2: Službeni Red Bull-ov video prilog provjerite iznad, a snimku finala potražite u nastavku posta.


Uf, kakvo finale! Šesnaest najboljih MC-ijeva iz BiH, Hrvatske i Srbije na istom mjestu, u battleu za titulu kralja regionalnog freestylea. Pod se tresao od teških beatova, frcale su jake riječi, precizni punchevi i duhovite rime, tekao je besprijekoran flow – i odlično se zabavljalo.

Veliku salu Doma mladih u Sarajevu ispunili su ljubitelji hip hopa koji su se okupili da svjedoče prvom regionalnom finalu Red Bull MC Battlea, a osim fanova iz Sarajeva došli su i fanovi iz Zagreba i Beograda. I mora se reći da im se dolazak itekako isplatio.

Na samom početku, nakon nastupa Fresh Generation Crew, host večeri Edo Maajka na ringu predstavlja sve takmičare i odmah počinje battle. Pravilo prvog kruga (osmina finala) bilo je da takmičari ne mogu biti iz iste države. Led su probili i u prvom battleu se suočili Rima (Hr) i Flash (BiH) a pobjedu odnosi Rima koji je, kao i u Zagrebu, odmah osvojio simpatije kompletne dvorane i dobio puno, puno „buke“. DJ Soul rola Kooladeove beatove na koje se repalo, a žiri (Frenkie, Timbe i Koolade) tokom cijele večeri ima tešku zadaću.

U pauzi je nastupio General Woo sa beatbox supertalentom Lil‘ Bearom, koji je sve oduševio, a potom se nastavilo sa battleovima četvrtfinala. U polufinalu zanimljiva situacija, prava šampionska postava: prošlogodišnji bh. šampion Sterma, šampion Srbije CoA, šampion Hrvatske Adam i Rima, koji je u četvrtfinalu izbacio ovogodišnjeg bh. šampiona Karu.

Prvi battle polufinala: Sterma vs. Adam. Repa se na zadane riječi i sa „sunđerom, sudoperom i kaminom“ bolje se snalazi Sterma. U drugom battleu CoA odnosi pobjedu protiv Rime. Prije samog finala na ring je izašla legenda svjetskog B-boyinga Lilou, dvostruki svjetski šampion Red Bull BC Onea, i svojim breakdanceom napravio delirijum u sali.

A onda, veliko finale: CoA protiv Sterme, žestina protiv ironije. Svojom duhovitošću na kraju ipak nadvladava Sterma i osvaja titulu regionalnog kralja freestylea. Prošlogodišnji šampion ponovo je podigao pobjednički pehar i osvojio put u Amsterdam u Red Bull Studio i snimanje pjesme na Kooladeove beatove.

Mora se napomenuti da su svi takmičari zaslužili nagradu za fair-play. Iskreno su čestitali jedni drugima nakon žestokih battleova i dobrih puncheva, i pokazali da je na kraju ipak najvažnije druženje i hip hop. Na samom kraju: svi takmičari na bini, Open MIC session, i puno dobrih vibracija i pozitivne energije.

Do narednog battlea.  1. […] 52. izdanje Srednjeg Prsta zaista nije potrebno. Zašto? Zato što je sa nama u studiju večeras Red Bull Battle King SterMa i slavlje je zagarantovano. Većina vas koji nas redovno pratite vjerovatno znate da je SterMa […]


0