Blackout Top News

The Last Poets, “Posljednji pjesnici” čije su poeme najavljivale “revoluciju koja će uslijediti”, ako treba i oružanu, osnovani su u njujorškom Harlemu 19. svibnja 1968. prigodom obilježavanja rođendana mučki ubijenog borca za crnačka prava Malcolma X, čiji su povratak islamu slijedili baš poput Muhammada Alija. U ranim 70-ima bili su najglasniji glazbenički zagovornici crnačkih prava, zbog čega su došli i pod udar Nixonovog kontrašpijunskog programa Cointelpro. Svoje su djelovanje zasnivali na idejama afroameričkih aktivista poput Martina Luthera Kinga i Malcolma X koji su u 60-ima bili na čelu pokreta za ljudska, odnosno crnačka prava u SAD-u, ali su često bili i radikalniji od njih te bliži militantnim crnačkim nacionalističkim skupinama poput Crnih pantera.

Danas skupinu The Last Poets čine pjesnici Abiodun Oyewole (jedan od osnivača grupe), Umar Bin Hassan i Babatunda Eaton, uz koje će u Zagrebu nastupiti Jamaaladeen Tacuma (bas), Ranzel Merritt (bubnjevi) i Thornton Hudson (orgulje). Nekadašnji članovi Suliaman El Hadi i Nilaja su preminuli, Jalal Mansur Nuriddin 2009. godine je nakon 20 godina nastupio u New Yorku, a grupa je tijekom postojanja mijenjala postavu. Za osnutak grupe bili su bitni i Felipe Luciano, Gylan Kain i David Nelson, a Jalal Mansur Nuriddin donio je veliko iskustvo iz zatvora gdje je dospio jer je odbio otići u Vijetnamski rat iako je bio profesionalac u vojsci. Luciano je kasnije otišao u novinarstvo i politiku, Kain u solo karijeru kao pjesnik, blues i rap izvođač, a za Nelsona nakon soundtracka za film “Right On” ne znam točno. Oštar politički govor kroz efektne poeme poput “White Man’s Got a God Complex”, “Niggas Are Scared Of Revolution”, “mankind”, Wake Up, Niggers”, “Black Rage”, “Black Chant”, “This Is Madness”, “Related To What?”, “New York, New York, “Invocation”, “Black People, What Y’All Gon’ Do?”, “When The Revolution Comes” i drugih ostao je konstanta The Last Poetsa.

Njima su utjecali na velike političke pjesnike reggae glazbe poput Lintona Kwesija Johnsona, Mute Baruke i Benjamina Zephaniahe, punk pjesnike poput Strummera i Bragga, a defitnivno i na hip hop lučonoše Public Enemy, Run DMC, NWA, Ice-T, De La Soul, A tribe Called Quest, Wu-Tang Clan i Tupaca Shakura, dok ih danas štuju inteligentniji i progresivniji hip hop i R&B glabenici Black Market Militia, Erykah Badu, Busta Rhymes, Dalek, The Roots, Kayne West, Nas i Common. S potonjom dvojicom su ostvarili suradnju unatrag nekoliko godina, a u 80-ima su surađivali s britanskim post-punk bendom The Pop Group, pa s funk-guruima Billom Laswellom iz grupe Material i Georgeom Clintonom te sa saksofonistom Pharoahom Sandersom.

Nastup Last Poetsa zakazan je za večeras u 20 h u ZKM-u.
Povodom njihova dolaska u Zagreb Aleksandar Dragaš je s Last Poetsima napravio intervju za Jutarnji List kojeg možete pročitati ovdje.Comments are closed.


0